BEGIJNTJES
LAAT
BESLUIT

Nieuws

Een warm en prachtig Begijntjes Laat Besluit 2012

Zondag 19 augustus 2012 was ongetwijfeld één van de warmste edities van Begijntjes Laat Besluit in de laatste jaren. Vooraf was er enige bezorgdheid over het effect van de tropische temperaturen (meer dan 35 °), maar vele partytenten van de gebuurten zorgden voor schaduwrijke plekken waar de kinderen veilig konden genieten van het feest.

In de stoet en op het podium was weinig te merken van de hitte. Met een niet aflatend enthousiasme werd ’T IS BEGIJNTJES LAAT BESLUIT en VREUGDE MAKEN ONDER ONS door ruim 200 kinderen uit volle borst gezongen. De talrijk opgekomen en trotse mama’s en papa’s moesten zeker niet onderdoen en glunderden evenzeer.

Zes gebuurten brachten mooie en creatieve nummertjes en wisten de aandacht van het publiek vast te houden. Er werd smakelijk gelachen met de grappen en vaak stegen verwonderde kreten op bij leuke en verrassende wendingen.

Gebuurte Lindendreef mocht als eerste het podium op en toonde hoe de Sint Catharinakerk ook als Ark haar diensten kon bewijzen. Wie en wat allemaal kon geofferd worden aan de Maya’s zorgde voor veel hilariteit.

Als “oude” nieuweling bracht het Begijnhof hun versie van de geheime verhalen van het begijnhof. De mysterieuze begijn die uit de put oprees, gaf het verhaal een knappe wending. De veelal jonge kinderen zorgden voor een duidelijke en herkenbaar verhaaltje.

Dankzij het enthousiasme van enkele trekkers slaagde het Boereneinde er (enigszins op de valreep) in om als gebuurte toch een sterk en boeiend nummertje op de planken te zetten. De zoektocht naar de schat van Eladocohc leverde een smakelijk einde, want eigenlijk ging het om een Chocolade-schat.

De Buizelhoek loste op een creatieve wijze het probleem van het samenvallen van Heilig Bloed en de Ronde van Frankrijk op. De sterk acterende oude man nam ons van start tot finish mee in dit verrassende verhaal dat bol stond van de onverwachte wendingen.

Bij den Houvast werd de “konijnenplaag” schattig in beeld gebracht. Ritmisch toonden de kinderen en konijnen hun vriendschap en zelfs de stoere “Hells rabbits” konden de pret (met hun hoge stemmetjes) niet verstoren. De konijnenvanger was er snel aan voor de moeite.

De Westhoek liet zich inspireren door de Olympische spelen en zetten een even waardevolle eigen versie op de planken waarin Gruizelhoek, Laatlos, Boerinnenbegin, Patershol, Westhoek en Plataanlaan in verschillende sporten de vriendschappelijke strijd aanbonden.

De kinderjury en de volwassen jury hadden ongetwijfeld een zware klus om tussen alle kwaliteit de winnaars aan te duiden. Uiteindelijk ging het gebuurte Begijnhof naar huis (of naar hun feestplek) met de Begijn, kon de Houvast gaan feesten met de Ezel in hun rangen en wappert het Vaandel een jaar bij de Buizelhoek.

Proficiat aan alle gebuurten voor hun inzet, enthousiasme en vooral veel GOESTING om van het Begijntjesfeest weer een succes te maken. De verbondenheid binnen en tussen de gebuurten werd dit jaar zeker weer versterkt en hopelijk kan dit in lengte van jaren zo blijven.

Begijntjes laat Besluit blijft echt een uniek kinderfeest !!!

 

zondag 19 augustus een warm begijntjesfeest

Zondag 19 augustus is het weer zover. Een 200-tal enthousiaste kinderen en al even uitgelaten mama's en papa's vieren het feest van Begijntjes laat Besluit.

Zes gebuurten hebben de voorbije weken geoefend, gedanst, gespeeld, genaaid en geknutseld en willen graag in het prachtige decor van het Stadhuis hun nummertje tonen aan het publiek.

Andere jaren moeten we vaak tot 's ochtends de weerberichten afwachten om de locatie van het feest te bepalen en durft een donkere wolk voor twijfel zorgen. Dit jaar hebben de weergoden flink hun best gedaan om een zonnig sfeer te garanderen en feesten we zeker voor het Stadhuis.

Omwille van de voorspelde hitte zijn extra maatregelen genomen zodat de kinderen zoveel mogelijk in de schaduw kunnen zitten. De toeschouwers zullen het zonnetje graag trotseren met wapperende boekjes, flitsende hoedjes en op tijd een watertje. Voor de uitgedroogden is extra water voorzien.

De stoet vertrekt om 14.30 u aan het Heilig Bloedpark. Ga dus zeker de kinderen daar aanmoedigen, want ook in de stoet zingen ze de longen uit hun lijf dat ze VREUGDE GAAN MAKEN en VROEG GAAN ETEN, EN LAAT TE BED.

Vanaf 15.00 u starten de optredens van de Lindendreef, het nieuwe gebuurte Begijnhof, Boereneinde, Buizelhoek, Houvast en Westhoek. Rond half vijf ronden we af en is het even spannend afwachten tot de prijsuitreiking om 17.30 u, maar ongetwijfeld zal dan ook het feest in elk gebuurte al gestart zijn. En het blijft lang licht en warm, dus het zal wel "laat te bed" zijn.

Voorafgaand aan de optredens van de kinderen, wordt het publiek vanaf 13.30 u opgewarmd (!) door de muziek van fanfare Sint Catharina die dit jaar vergezeld worden door de Gelmelzwaaiers die hun vlaggenkunsten zullen tonen. Het is zeker de moeite om hiernaar te komen kijken en luisteren.

We wensen alle kinderen, ouders en publiek een heel fijn begijntjesfeest.

   

Locatie

De weergoden schijnen ons goed gezind te zijn. Daarom werd beslist om de feestelijkheden te laten plaatsvinden aan het stadhuis.
   

Voorbereidingen

voorbereidingenAlle gebuurten zijn volop bezig met de voorbereidingen voor zondag 21 augustus. Met man en macht wordt gewerkt om alles tijdig in orde te hebben. De papa's timmeren ijverig de praalwagens en attributen, terwijl de mama's de naaimachine op hol laten slaan voor de crêpe-papieren kostuums. De kinderen repeteren er op los in alle geheimhouding, immers de andere gebuurten mogen nog niet weten wat iedereen dit jaar ten tonele brengt.